linzer koekjes

Published by on maandag 24.05.2010 at 20:51 in keukenprobeersels

20100522_linzer_koekjes_008Tweede lezing uit ‘500 koekjes’.

Dit maal viel m’n oog op de ‘linzer koekjes’ van pagina 27, opnieuw ’te monteren’ koekjes, omdat de vorige zo goed bevielen. Die 500 koekjes uit de titel, daar komen ze trouwens aan door ook varianten op de basisrecepten op te nemen in het boekje. Liever zo dan 100 lekkere en 400 niet te pruimen dingen.

Ditmaal een lichte variant op het basisrecept. Normaal gebruik je voor het deeg 150g geroosterde blanke hazelnoten, maar aangezien we geen blanke hazelnoten in huis hadden maakte ik een variant met amandelen.

Wat heb je nodig

 • 225 g goeie boter op kamertemperatuur
 • 150 g fijngemalen gepelde amandelen of amandelpoeder (maar dan heb je denk ik iets minder textuur in de koekjes)
 • 300 g patisseriebloem
 • 100 g suiker, omdat dit iets minder fijne koekjes zijn gebruikte ik onze ‘huissuiker’: bio rietsuiker uit den colruyt
 • een snuifje zout
 • een ‘goede schudding’ met het kaneelpotje
 • de geraspte schil van een niet-behandelde citroen
 • een potje confituur, in dit geval waren er twee versies: met frambozenconfituur en met rode bes – appel, een artisanaal product van oma A.

Zo gefikst

Maal de amandelen fijn, maar niet tot poeder. Kieper in een kom met daarin de in dobbelsteentjes gesneden boter, de suiker en het zout. Laat zacht draaien in de keukenrobot en voeg ondertussen het kaneelpoeder toe. Eens je ziet dat het deeg een bol vormt haal je hem eruit en kneed je nog even met de hand na, eventueel bestoven met wat extra bloem. Rol het deeg op een bakplaat uit tot een dikte van een goede centimeter, overdek met een velletje huishoudfolie en zet het voor een goed uur in de koelkast.

Als het deeg uit de koelkast komt breek je er een stuk van ongeveer één derde vanaf. Kneed even met de hand zodat het iets soepeler wordt en rol uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 3 mm. Steek er met een of andere vorm (ik gebruikte m’n nieuw dille & kamille stekkertje) koekjes uit. Haal uit de helft van de koekjes een rondje uit het midden. Omdat ik zo geen klein rondje had gebruikte ik de appelboor. Schik ze vrij compact op een met  bakpapier voorziene bakplaat (ze lopen niet uit tijdens het bakken) en bak zo’n 10 minuten op 175°C.

Eens gebakken laat je ze afkoelen op een paar roosters. Als ze voldoende afgekoeld zijn kan je ze monteren. Je kan ze echter ook een paar dagen in een goed afgesloten koekentrommel bewaren en later afwerken. Het afwerken is kinderspel: neem een koekje zonder gaatje, schep er een beetje konfituur op en draai er voorzichtig een gaatjeskoekje op. Ook deze koekjes zou je kunnen afwerken met poedersuiker, maar ik vond het ditmaal niet echt een meerwaarde hebben.

De combinatie van de geraspte citroenschil met de confituur zorgt voor een frisse toets. Ideaal voor deze mooie warme namiddagen met een potje thee op het terras.

20100522_linzer_koekjes_00320100522_linzer_koekjes_00220100522_linzer_koekjes_00420100522_linzer_koekjes_00620100522_linzer_koekjes_00920100522_linzer_koekjes_010

[ smaak: **** | presentatie: *** | bakgemak: *** ]

1 reactie to linzer koekjes

 1. Pastel del nata @ met mijn ogen dicht zie ik alles wat mijn hoofd verzint says:

  oktober 6th, 2012 at 23h31

  […] er al taart en soezekes meegebracht door de grootouders en ik heb nog een amandel-variant van de linzer koekjes die ik morgen kan afwerken. Op zoek dus naar een leuke aanvuller. Na wat analoog en digitaal […]

Leave a comment

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.