In de keuken

Published by on zaterdag 31.07.2010 at 20:30 in keukenprobeersels | vleesloos

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat ik graag kook. En dan bedoel ik niet gewoon iets klaarmaken. Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, soms met kookboek, maar vaak ook zonder. Ik hou ervan de koelkast open te trekken en iets lekkers in elkaar te flansen met de dingen die ik aantref. Veel leuke slaatjes ontstaan op die manier. Zo belandde deze week het volgende lekkere slaatje op tafel: ijsbergsla, fijngesneden venkel, rode paprikareepjes, rozijntjes en zonnepitten met zelfgemaakte honingvinaigrette.

Soms willen de kinderen proeven, soms ook niet. Maar over het algemeen merk ik al een verschil bij onze kroost. Doordat ik de laatste weken altijd nieuwe dingen op tafel zet, kijken ze al niet meer op van iets dat ze niet kennen en willen ze – tot mijn grote vreugde – veel sneller proeven. En de laatste tijd lusten ze het vaker wel dan niet. Zo mag er vanaf nu, met goedkeuring van de kinderen, af en toe op het menu staan: gierst, bulgur, zeewier, polentakroketjes, rode linzen en sojaballetjes. En dan heb ik het alleen nog maar over de laatste week. Ja, ook ‘raar’ eten went.

De Marokkaanse tajine voor morgen staat al klaar, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Het recept komt uit het Donderdag veggiedag kookboek, maar natuurlijk kon ik het niet laten om er mijn eigen draai aan te geven. Volgens het boek had ik ajuin, look, aubergine, zoete aardappel, tomaat, kikkererwten, cashewnoten en gedroogde abrikozen nodig. Ik deed er ook nog twee wortels, een beetje venkel, een courgette, een gele en een rode paprika en tempeh in. Het geheel wordt gekruid met komijn, kaneel, saffraan, peper, zout, wat honing en de schil van een onbehandelde citroen. Die geur als je het deksel optilt!

20100731_kruidige_courgettesoep_003Maar ook Geert laat zich niet onbetuigd in de keuken. Zo probeerde hij vandaag de kruidige courgettesoep uit ‘Vegetarisch genieten’, een soepje dat toch net anders smaakt door kokosmelk, komijn, curry, kurkuma en sesamzaad toe te voegen. Zeker met wat blaadjes koriander een geslaagd recept. Benieuwd naar de mening van de kinderen morgen…

2 Comments to In de keuken

 1. katrijn lamps says:

  augustus 1st, 2010 at 18h46

  Mmmmm Marijke-met-de-mooie-ogen, dat klinkt heerlijk! Je twee kookboeken zijn al helemaal doorbladerd, maar van het geplande kopieren zal niets in huis komen. Ik wil ze zelf, ik wil ze helemaal, ik wil elke pagina, ik wil alles uitproberen! Komt mijn enthousiasme zo sprekend genoeg over?
  Liefs voor jullie allen 🙂

 2. gesloten wegens inventaris @ met mijn ogen dicht zie ik alles wat mijn hoofd verzint says:

  augustus 8th, 2010 at 20h15

  […] in onze kelder is sinds gisterenavond ook een ‘mini-bioplanet’ geopend. Door ons gewijzigd eetpatroon komen er de laatste tijd steeds meer producten in huis. De rayon droge voeding puilde zowat uit na […]

Leave a comment

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.