Bloch-koekjes

Published by on zondag 11.12.2011 at 21:42 in keukenprobeersels

Eindelijk.

Eindelijk ben ik er nog eens toe gekomen hier iets te schrijven.
Eindelijk stond ik  nog eens in de keuken om koekjes te bakken én daarvan foto’s te nemen.
Eindelijk kon ik eens een van de recepten testen uit het van collega L. gekregen Bloch-receptenboek.
Eindelijk nog eens koekjes met *****-noteringen.

Ik verklaar me nader:
Omdat ik gisteren ‘van thuiswacht’ was, zocht ik een recept voor niet al te ‘bewerkelijke’ koekjes. Simpel en toch lekker en verfijnd, daar ging ik voor.
M’n oog viel dan ook al snel op de sablés

20111211_Bloch_koekjes_004Nodig [voor 30 à 40 koekjes]

 •  100 g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 50 g poedersuiker
 • 160 g bloem
 • een halve eierdooier [of een hele als je de rest verdubbelt]
 • mespuntje zout
 • 25 g kristalsuiker
 • citroenzeste  naar believen
 • 20 g amandelfrangipane

Hoe

20111211_Bloch_koekjes_005Klop de boter met het zout en de poedersuiker romig. Meng er de halve eierdooier door samen met de citroenzeste. Meng dan het botermengsel met de gezeefde bloem. Haal de mengeling uit de keukenrobot en kneed nog even na tot een soepel deeg. Rol dat nu tot sigaren van om en bij de 4cm. Draai deze door de suiker en dan in huishoudfolie en zet in de koelkast.

Ondertussen maak je de amandelfrangipane. Bij de basisrecepten in het boek staat dat je voor 225 g frangipane 50 g boter, 50 g gemalen amandelen, 50 g poedersuiker, 1 ei, 20 g bloem en een halve gram zout 2 minuten flink door elkaar moet roeren. Kieper het mengsel in een kleine spuitzak en laat ook dit rusten in de frigo. Zo gezegd zo gedaan. Wat ik met de 205 overige grammen ga doen zie ik nog wel, dacht ik zo.

Om de koekjes af te werken haal je ze uit de koelkast, snij je plakjes van 4 à 5 mm die je op een met bakpapier bekleed bakblik legt. Zet nu op elk koekje een mooi puntje van de amandelfrangipane. Nu nog 12 à 15 minuutjes in een oven op 180° en de koekjes mogen eruit om af te koelen op enkele roosters.

[ smaak: ***** | presentatie: *** | bakgemak: **** ]

Maar daar zat ik nu, met 205 g overschot amandelfrangipane. Even verder bladerend in het inspirerende receptenboek kwam ik de recepten tegen van een mooi triootje: baisers, phoenix en miroirs. Het moet nu net lukken dat die lekker lonkende miroirs ook gemaakt worden met amandelfrangipane. Hupsakee.

Wat haal je uit de voorraadkamer?20111211_Bloch_koekjes_015

  • 125 g eiwit
  • 250 g broyage (125 g bloemsuiker + 125 g amandelpoeder)
  • 10 g bloem
  • 70 g geschaafde amandelen
  • 225 g amandelfrangipane (daar heb je hem!)
  • 25 g abrikozenconfituur
  • 50 g fondantsuiker (facultatief)
  • rum (voor de niet AA’s onder ons)

 

Kunnen wij het maken? Nou en of!

20111211_Bloch_koekjes_017Klop het eiwit stijf. Zeef de bloem samen met de broyage en meng dit in twee keer onder het eiwit. Doe alles in een spuitzak met een gladde spuitmond (8 à 10mm) en spuit mooie deegcirkeltjes van ongeveer 5 cm op het bakpapier. Bestrooi ze met de amandelschilfers en schud de overtollige schilfers van de bakplaat. Spuit nu de frangipane in het middelste van de cirkels.

Gedurende 12 à 14 minuten afbakken op 180°. Strijk de koekjes na het bakken in met de confituur en glaceer ze (eventueel) met de met rum geparfumeerde fondantsuiker. Laat ze nog even afkoelen op de bakplaat voor je ze er voorzichtig afplukt.

[ smaak: ***** | presentatie: **** | bakgemak: **** ]

2 Comments to Bloch-koekjes

 1. stefan elias says:

  december 23rd, 2011 at 18h52

  Leuk om dit te lezen. Ik zou zeggen doe zo verder.
  Heb je vragen bij recepten aarzel dan niet om ze te vragen hé. Bedankt voor dit artikel. Het doet deugd om zoiets te lezen. Zo zie je dat Bloch toch een beetje blijft voort bestaan. Groeten,prettige Kerst en gelukkig Nieuw jaar.
  Stefan Elias

 2. geertr says:

  december 24th, 2011 at 10h50

  Dag Stefan

  Ik was zeer blij met jullie boek. Ik was het die in de laatste nachten jullie kwam fotograferen in de catacomben van de bakkerij. Ik zag daar zeer noeste arbeid maar ook een ongelooflijk draaiende equipe.

  Ik denk er nog vaak aan terug als ik er passeer. Er volgen zeker nog receptjes uit je boek.

  groet
  geert